הפקה ואף ביצוע של מוסיקה הינן מעשה בנלי במציאות העכשווית, בתום המון שנים אשר בהן פעולה זאת בוצעה מתוך רק אולפן מקצועי. המאמר הבא עבור איך בונים אולפן הקלטות ביתי? מטרתו עבור מפיקים או לחלופין עבור יוצרים בראשית דרכם והוא יפשט עבורכם את כל השיטות של איך להקים אולפן הקלטות ביתי?
איך בונים אולפן הקלטות ביתי באופן עצמאי? כל מפיק רוצה אולפן בבית, אבל לא כולם יודעים איך לפתוח אולפן הקלטות. אז איך עושים אולפן הקלטות ביתי שגם נראה כמו אולפן? לחצו!
איך לפתוח אולפן הקלטות?
כאשר דנים בשאלה – איך בונים אולפן הקלטות, יש לשים לב כי מדובר באומנות לכל דבר ועניין, אשר עשויה ממספר שלבים ספציפיים משמעותיים, שבהם נמצא מנעד רב של אופציות, כאשר כל בחירה משנה ואף עורכת דקורציה של האופן שבו יצא התוצר בתום התהליך. הווה אומר – לשאלה – איך לעשות אולפן הקלטות ביתי? יש כמה שלבים, כלהלן –
- תכנון האולפן.
- בחירת מכשור – מחשב, כרטיס קול, מוניטורים, מקלדת שליטה, מיקרופונים.
- אקוסטיקה של האולפן.
- בחירת תוכנות וחומרות מוסיקה.
- ציוד אולפן נלווה.
- ניסוי, תעייה, ורכישת ידע
לשאלה איך עושים אולפן הקלטות? קיימות שאלות נלוות אחרות –
ראשית כל, מה הינה מסגרת התקציב שלכם, האם מטרת האולפן רק עבור הקלטת שירים, מה הינו גודל המקום שמטרתו עבור אולפן, מה הינו הסטייל של המוסיקה שלכם, כמה נגנים ינגנו בעת ובעונה בתוך האולפן הביתי? וכיוצא בזה. השאלות המיטביות ואף המענה עליהן יסייעו בידכם להבין מה לקנות, ללא רכישה של אינסטרומנטים אשר לא דרושים לכם והן יסייעו עבורכם בראשית התהליך להתמקד בהבנה של מקום העבודה שלכם וכן בלימוד של תפעול האולפן הביתי שלכם, בפרט מי שאינו ותיק בתחום של תוכנות הפקה ועריכה אולפניות יגלה להפתעתו שראשית הפרוצדורה הינה דרך חתחתים ואף נדרש המון יכולת ריכוז והן התמדה, על מנת להוציא קול איכותי ולהבין את התוכנה. בשל כך כדאי לכם להוריד תוכנה בחינם , כמו למשל קיובייס או תוכנה שונה, כמו לדוגמה – לוג'יק, פרוטי או פרוטולס וכיוצא בזה ולהתחיל ולהתמקצע בה.
איך פותחים אולפן הקלטות? שלב ראשון – איזה מחשב הולם לאולפן הקלטות מהבית ? –
ברמה הכללית, נדרש מחשב חזק, כדאי לכם לרכוש מחשב עם מעבד איי חמש ויותר, הארד דיסק חצי טרה, זיכרון בן מינימום שמונה ג'יגה וכן כרטיס מאתיים וחמישים אס אס די ג'יגה. נשאלת השאלה – במידה ואף מחשב חלש יותר ניתן לבצע את הפעולה? התשובה היא – אכן כן, אך הדבר תלוי בגודל של המיזם, וכן כמות הערוצים והאפקטים. ייתכן מצב אשר בו תקליטו ובתוך כל התהליך תנצלו את כל נתוני המחשב ובשל כך חלק מן הפעולה שלכם לא ייכנס להקלטה. במצב של מחשב חלש, נדרש לבצע אקספורט, הווה אומר – עליכם לשלוף את הערוץ מן התוכנה אל מצב של קובץ אודיו סטנדרטי, כאשר הערוץ כבר ערוך ביחד עם כל האפקטים, לכל ערוץ והן בתום שתהפכו את הערוץ לקובץ אודיו – עליכם רק להשיב אותו למיזם שלכם ובאופן הזה תחסכו משאבים למחשב.
איך לפתוח אולפן הקלטות? שלב שני – איזה סגנון מוסיקה הנכם יוצרים ומה המטרה של אולפן ביתי?
נשאלת השאלה – מדוע הסטייל של המוסיקה קובע? המענה לכך הינו שבמידה והנכם יוצרים מוסיקה אלקטרונית ואין אתם מנגנים על כלי נגינה כל שהוא, כי אז לא קיימת עבורכם דרישה למיקרופון של כרטיס קול מרובה כניסה או יציאה. די לכם במחשב איכותי, מקלדת שליטה, אוזנייה מוניטורית וכן כרטיס קול מיטבי ואיך אפשר בלי טיפול אקוסטי. באם הנכם אכן מנגנים או לחלופין נכם שרים, כי אז נדרש להעניק תשומת לב לכמות הערוצים אשר הנכם מעוניינים לעשות בהם שימוש ביחד, מה מספר הנגנים אשר ינגנו ביחד, כמה ישירו וכיוצא בזה. בהתאם לזאת עליכם לבחור את מספר הכניסות ואת מספר היציאות בתוך כרטיס הקול, ביחד עם מקלדת שליטה מוניטורית ואף אוזניות. הנכם נדרשים לרכוש אף מגבר אוזנייה ועוד כמה אוזניות לזמרים והן לנגנים, מיקרופון דינמי לכלי נגינה אף לשירה ויש מצבים בהם נדר וקונדנסר לשירה וכן לכלי הנגינה, או מגבר לגיטרה ולכלי הנגינה וכיוצא בזה. כמו כן, חדר בו מנגנים או שרים – נדרש בו מהלך אקוסטי מורכב מאוד, למעלה מן אולפן רק ליצירה אלקטרונית.
איך לבנות אולפן הקלטות? שלב שלישי – כיצד בוחרים כרטיס קול לאולפן הביתי שלכם ?
כפי שנאמר לעיל, אזי קודם כל הנכם צריכים לוודא כמה כניסות ויציאות נדרשות לכם. בתקופה הנוכחית, אל מול עת בה נמצאים בראשית הדרך, ניתן לאתר כרטיס קול החל בשמונה מאות ₪, אשר יבצע את הפעולה ביסודיות של אולפן מתחיל. לרוב כרטיס זה בא עם שתי כניסות ואף עם שתי יציאות, מתחם פנטום עבור המיקרופון קונדנסר וכן יציאה אחת של אוזנית.
איך נראה אולפן הקלטות?
האווירה באולפן הקלטות מלאה בכיף, ספציפית וחמימה. יהיה לכם נוח לשיר בה, לפזז, להעלות בת שחוק ולהשתולל.